featured kulinaria

Przepis na Tłusty Czwartek: tarta cytrynowa oraz budyniowa z jabłkiem

2/23/2017Martiarti


Dzisiaj Tłusty Czwartek, dlatego jeśli jesteś łasuchem tak jak ja, przygotowałam 2 przepisy na tarty, ponieważ w tym roku to właśnie nimi zastępuję tradycyjnego pączka. Pierwsza jest nieco kwaśna, druga słodsza, wybierz tę, która bardziej przypadła Ci do gustu :)



 Przepis na tartę cytrynową

Ciasto:
100 g masła
350 g mąki
1 żółtko jaja
1 stołowa łyżka cukru pudru
1 stołowa łyżka wody

Nadzienie:
3 cytryny
1 łyżka stołowa startej skórki cytryny
5 jaj
100ml ubitej śmietany
cukier puder (opcjonalnie, do dekoracji) 


1.Rozgrzej piekarnik do 170C. Zaczynamy od ciasta. Połącz wszystkie składniki i zagnieć je na jednolitą masę. Odstaw do lodówki na 30 minut. Gdy jest gotowe, rozwałkuj a następnie przełóż do formy (24m). Nakłuj spód, by się nie wybrzuszył.

2. Piecz ciasto przez 10 min, po tym czasie wyjmij z piekarnika i nieco ostudź.

3.Przygotuj wypełnienie: wyciśnij sok z przygotowanych cytryn i dodaj startą skórkę. Następnie ubij jajka i połącz oba składniki. Dodaj cukier i bitą śmietanę, wszystko dokładnie połącz.

4.Gdy upieczone ciasto ostygło, wlej przygotowaną cytrynową masę. Piecz przez 30 minut do uzyskania ściętej konsystencji. 

5.Pozostało Ci już tylko ją udekorować i oczywiście spróbować :)



Tarta budyniowa z jabłkiem



Składniki na ciasto są identyczne jak w tarcie cytrynowej :)

Nadzienie:
2 szklanki mleka
1 łyzka stołowa ekstraktu z wanilii
szczypta soli
pół szklanki cukru
3 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
2 jaja
4 łyzki stołowe masła
2 jabłka
cynamon

1. Upiecz ciasto jak w tarcie cytrynowej i zostaw do ostygnięcia.
2. Przygotuj nadzienie: w rondelku gotuj mleko na średnim ogniu wraz z ekstraktem z wanilii i solą. Doprowadź do wrzenia. 
3.Podczas gotowania mleka, w osobnej misce utrzyj jaja z cukrem i dodaj mąkę.
4.Do powstałej masy bardzo powoli dodaj gorące mleko, cały czas mieszając. 
5.Całość znów przelej do rondelka i gotuj na wolnym ogniu do powstania budyniu, a następnie ostudź.
6. Dodaj masło i wymieszaj do uzyskania idealnie gładkiej masy.
7.Zetrzyj jabłka na tarce na grube oczka, wymieszaj z masą i dodaj cynamon.
8.Wypełnij upieczony spód tarty nadzieniem, piecz całość 20-30 minut.



You Might Also Like

9 komentarzy

  1. Obydwie wyglądają fantastycznie! 😘 A te zdjęcia... bajka ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że robienie zdjęć jedzenia sprawiło mi większą frajdę niż samo pieczenie 😀

      Usuń
  2. Cytrynowa zapowiada się ciekawie ;)) pozdrawiam serdecznie :) woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Spróbuję zrobić wersję cytrynową

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tarty! Muszę kiedyś koniecznie spróbować Twoich przepisów :)
    Zwłaszcza połączenie jabłka i budyniu jest kuszące, choć generalnie wole cytrusy <3

    OdpowiedzUsuń

Thank you for comment ;-)
***
Jeśli jesteś anonimem-proszę, podpisz się imiennie ;-)

recent posts

Contact